Menu 
Assortiment

BOEKEN

 

Onderstaande producten zijn verkrijgbaar en te bestellen bij de Geheugenwinkel.

Online bestellen via het contactformulier

 

Dementie. Verhalen & goede raad    
  Het boek is in eerste instantie geschreven voor iedereen die beroepsmatig te maken heeft met ouderen met dementie: verzorgenden, verpleegkundigen, activiteitenbegeleiders. Maar ook disciplines zoals maatschappelijk werkers, artsen en psychologen zullen veel aan dit boek hebben. Niet in de laatste plaats wordt familieleden een helpende hand geboden door de vele praktische tips.

 

Dit boek bevat algemene kennis die een beter zicht op dementie geeft en deze koppelt aan praktische tips met een uiteenzetting over onderwerpen uit de dagelijkse praktijk.

 

Prijs: € 27,95    
     
Had ik het maar geweten    
 

Het boek 'Had ik het maar geweten' staat boordevol tips voor familie, vrienden en verzorgenden over moderne dementiezorg.

 • De nieuwste inzichten omtrent de zorg voor mensen met dementie
 • Herkenbaar helder geschreven met veel praktische adviezen en concrete tips
 • Gebaseerd op vele onderzoeken, eigen ervaring, de praktijk van alledag
 • Voor iedereen die in zijn omgeving met dementie te maken krijgt
 • Met persoonlijke ervaringen, aanpassingen in leefomgevingVeel aandacht voor bejegening, activiteiten en technische ondersteuning
 • Meer dan 250 foto'sInclusief de ervaringen van enkele bekende Nederlanders

Prijs: € 15,-

   
     
(Op)nieuw geleerd, oud gedaan    

Prijs: € 22,95

 

Het boek bestaat uit twee delen. In de eerste 100 pagina's van het boek wordt de werking van het brein/geheugen uitgelegd, de aantasting van de hersenen bij verschillende vormen van dementie en de invloed daarvan op het lerend vermogen. Vervolgens worden verschillende vormen van leren van mensen met dementie uitgelegd.  In het tweede deel van het boek staan 67 praktijkverhalen centraal en gaan over thema's zoals:

 • gedrag
 • communicatie
 • omgang met moderne hulpmiddelen
 • zelfredzaamheid
 • activiteiten

De praktijkverhalen zijn aangeleverd door familieleden en zorgverleners van mensen met dementie en worden vaak voorzien van een toelichting door de auteurs. Ook staan bij de praktijkverhalen veel foto's.

     
Het demente brein    
 

In "Het Demente Brein" wordt door Gerke de Boer en Anneke van der Plaats op praktische wijze de meest indringende problematiek van mensen met dementie (waaronder roepen, claimen, loopdwang ....ik moet naar huis... en dwangmatig suffen) beschreven."Het demente brein" (178 pagina's) is rijkelijk geïllustreerd met foto's en illustraties en is verplichte kost voor iedere medewerker in de zorg voor mensen met dementie: verzorgenden, artsen, facilitair medewerker en behandelaars.

Daarnaast is het boek van de nodige praktijkvoorbeelden, casuïstiek en humor voorzien, waarin langzaam maar zeker wordt toegewerkt naar een simpel uitgangspunt: zonder aandacht voor de fysieke omgeving kan men bejegenen tot men een ons weegt ...maar wordt een goed leven voor menig bewoner van het verpleeghuis een utopie.

Prijs € 14,95  

 

   

 

De wondere wereld van dementie  

 

 

Prijs € 15,90

 

De wondere wereld van dementie' geeft een geheel nieuwe kijk op de werking van hersenen bij dementerende ouderen. Duidelijk wordt wat de invloed is van de omgeving op het ontstaan van gedrag. Deze vorm van zorg (omgevingszorg) vermindert probleemgedrag. Een dementerende gaat zelfs beter functioneren en blijkt tot meer in staat dan wij dachten!

Duidelijk wordt hoe dementerenden omgaan met verschillende prikkels uit de omgeving en waarom het doseren van prikkels zo belangrijk is. Hoe we het faalgevoel van dementerenden kunnen verminderen, waardoor zij minder angstig worden. Hoe we doelgerichte bewegingen kunnen bevorderen, waardoor de verzorging en de begeleiding gemakkelijker verlopen. En hoe we de omgeving van dementerenden dienen in te richten waardoor een dementerende zich veilig en prettig voelt .
'De wondere wereld van dementie' is een welkome aanvulling op alles wat al bekend is over de psychosociale begeleiding van dementerenden, waarbij veel gebruikgemaakt wordt van praktijkvoorbeelden.

   

 

De dag door met dementie  

 

   

Van Nederlandse ouderen wordt verwacht dat ze langer thuis blijven als ze door ziekte of dementie afhankelijk worden. Voor mantelzorgers en familie betekent dit een extra belasting. Want zorgen voor en omgaan met iemand met dementie is niet eenvoudig. Zoals mantelzorger Irma van Milt ervaart: 'We leven samen in een wankel evenwicht. Het is elke dag bijstellen'.

De dag door met dementie is een absolute eye-opener voor iedereen. 

Het boek De dag door met dementie maakt helder wat er gebeurt in het hoofd en in het leven van iemand met dementie. Onder andere dat denken, kiezen en zelfstandig handelen opeens niet meer gaan. Vervolgens volgt uitleg hoe je hiermee om kunt, of eigenlijk zou moeten gaan. Praktische tips illustreren hoe je een prettiger en meer ontspannen omgang met mensen met dementie kunt hebben. De heldere schrijfstijl en overzichtelijke samenvattingen maken dat je alle informatie als het ware 'opzuigt'. En direct kunt toepassen. Prof. Erik Scherder noemt het in zijn voorwoord 'een uiterst waardevol naslagwerk'.  

 Prijs € 19,95