10-04-2012MenuOp de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van onze activiteiten, producten en aanbiedingen? Meldt u dan aan.


 
Nieuwsbrief Geheugenwinkel Tilburg

Nieuwsbrief 2018

Nieuwsbrief 10 2018

 

Nieuwbrieven 2017

Nieuwsbrief 9 2017

 

Nieuwbrieven 2016

Nieuwsbrief 6 2016
Nieuwsbrief 7 2016

Nieuwsbrief 8 2016

 

 

Nieuwsbrieven 2015

Nieuwsbrief 5 2015 

 

Wilt u de nieuwsbrief per e-mail ontvangen vul dan uw gegevens in op het formulier aanmelden nieuwsbrief.

Klik bij het formulier aan dat u op de hoogte gehouden wilt worden van nieuwe producten en diensten van de Geheugenwinkel.

Bijgespijkerd

24-11-2017

De vrijwilligers van De Geheugenwinkel Tilburg zijn 16 november bijgespijkerd over de technologische hulpmiddelen die in deze 'winkel' komen.

 

Er waren ondernemers uitgenodigd die uitleg gaven over de werking van de hulpmiddelen. Zo waren de tien vrijwilligers 1 en al oor tijdens de presentatie van Jan Willem Wolters van Sensara. Deze sensortechnologie biedt relatief goedkoop (vanaf 15 euro per maand) veel rust voor voornamelijk de mantelzorgers. Het signaleert namelijk wanneer iemand met dementie in de thuisomgeving afwijkt van het 'normale' patroon. Dat gebeurt met behulp van sensoren op verschillende plekken in de leefomgeving.

 

ZEER ENTHOUSIAST

Het systeem levert een goed beeld op van wat zich achter de voordeur afspeelt. Een toename van het toiletbezoek kan duiden op urineweginfectie. Minder activiteit in de keuken kan ondervoeding en/of uitdroging doen vermoeden. Via een app kunnen verzorgers/mantelzorgers de boel goed in de gaten houden en meteen in actie komen als het systeem alarmeert. De vrijwilligers maakten kennis met deze technologie en waren zeer enthousiast over de mogelijkheden. Sensara zoekt 200 ouderen in Tilburg die het systeem willen gaan gebruiken. De Geheugenwinkel Tilburg kan daarbij een belangrijke brugfunctie hebben.

 

HUIS VAN MORGEN

Ook Margo Emmen van het Huis van Morgen had een boeiende presentatie. Onder meer over haar ervaring met de weerstand die technologie oproept maar ook met de gemakken die in de thuissituatie ervaren worden. In het Huis van Morgen kunnen studenten, zorgprofessionals, mantelzorgers en burgers kennismaken met de zorginnovaties die ervoor zorgen dat mensen langer in goede gezondheid thuis kunnen blijven wonen. Margot: "Het is er allemaal, maar we zien het niet." Zij doelt dan op de technologische hulpmiddelen, van easystepper tot GPS-tracker aan sleutelbos tot een oortje in die ervoor zorgt dat degene achter de rolstoel de persoon in de rolstoel beter kan verstaan tijdens een buitenwandeling. Het Huis van Morgen is een plek om te leren, voelen, zien, uitproberen en elkaar te inspireren. Eigenlijk hetzelfde als De Geheugenwinkel Tilburg, maar dan voor een bredere doelgroep dan mensen die leven met dementie. "Koude techniek en warme zorg; samen creëren ze een goed klimaat", gaf ze de vrijwilligers mee.

 

DEMENTIEBRIL

's Middag was er uitleg over de dementiebril. Dat is een VR-bril die je laat beleven hoe het is om dementie te hebben. De simulatie duurt 13 minuten, waarna er een nagesprek is met een professional voor reflectie. De Geheugenwinkel Tilburg gaat deze bril aanbieden aan mantelzorgers in Tilburg tijdens de inloopochtenden voor mantelzorgers. Die starten in januari 2018. De vrijwilligers kregen instructies hoe de VR-bril werkt en hoe ze een introductiegesprek kunnen voeren. De dementieconsulenten nemen het reflectiegesprek op zich. Eén van de vrijwilligers heeft de bril gebruikt en vertelde hoe zij in de situatie zat: ze was geheel afgesloten van de wereld.

 

BALLENDEKEN

Joyce van Briemen, adviseur/ergotherapeut bij SarKow b.v., gaf een presentatie over de ballendeken. Die biedt veiligheid en geborgenheid waardoor mensen beter kunnen slapen of rust kunnen vinden. De vrijwilligers hebben de ballendeken uitgeprobeerd. Iedereen was het erover eens: 'Die gaan we opnemen in ons uitprobeerassortiment'. De deken werkt sensorisch op onze zintuigen. Naast geur, smaak, zien, horen is ook onze huid een groot zintuig. De deken heeft direct contact met de huid en sluit nauw aan. Dat versterkt het gevoel van veiligheid en geborgenheid.

 

 


ga terug