10-04-2012MenuOp de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van onze activiteiten, producten en aanbiedingen? Meldt u dan aan.


 
Nieuwsbrief Geheugenwinkel Tilburg

Nieuwsbrief 2018

Nieuwsbrief 10 2018

 

Nieuwbrieven 2017

Nieuwsbrief 9 2017

 

Nieuwbrieven 2016

Nieuwsbrief 6 2016
Nieuwsbrief 7 2016

Nieuwsbrief 8 2016

 

 

Nieuwsbrieven 2015

Nieuwsbrief 5 2015 

 

Wilt u de nieuwsbrief per e-mail ontvangen vul dan uw gegevens in op het formulier aanmelden nieuwsbrief.

Klik bij het formulier aan dat u op de hoogte gehouden wilt worden van nieuwe producten en diensten van de Geheugenwinkel.

Op pad met de technokoffer

18-09-2018

De technokoffer: met dat initiatief zijn het DOT en de Geheugenwinkel Tilburg (onderdeel van De Wever Tilburg), in samenwerking met de Brabantse proeftuin dementie, begonnen. Het is een koffer waarmee Corrie Aarts van De Wever vanaf medio september op pad gaat. Om professionals en mantelzorgers in contact te brengen met technologische hulpmiddelen.

 

De laatste jaren zijn er veel technologische hulpmiddelen ontwikkeld. Maar gebruiken mensen met dementie die? Nauwelijks. Dat komt omdat de meeste producten op de markt niet zijn ontwikkeld vanuit de behoefte van de gebruiker en dus niet op hen aansluiten. Daarnaast zijn mensen er onbekend mee en is er koudwatervrees voor het gebruik ervan. Dit geldt voor mensen met dementie, voor mantelzorgers én voor zorgprofessionals. Presentaties aan beide doelgroepen met de technokoffer moeten daarin verandering brengen.

 

Techniek zoekt thuis
De kickoff van het project 'techniek zoekt thuis', waarvan de technokoffer een onderdeel is, was dinsdag 11 september. Acht mensen uit het werkveld dementie kregen een een try-out van de presentatie voor professionals met informatie over de spullen die in de technokoffer zitten: een verzameling die is samengesteld vanuit ervaringen in de praktijk. Na de presentatie was er tijd om nog na te praten en de producten verder te bekijken.

 

Zo maar wat reacties naar aanleiding van de try-out:
- veel hulpmiddelen gezien waar ik niks van af wist
- geboeid door ontwikkeling/programmering Tessa
- duidelijk verhaal met veel ruimte voor interactie
- tip: probeer minder discussie te laten ontstaan zodat er meer tijd is om de producten te laten zien
- tip: kort onderdeel voordelen/koudwatervrees/dilemma's wat in zodat er meer tijd is voor de filmpjes

 

 

Onafhankelijk advies
Corrie Aarts: "We vinden het belangrijk om professionals goed te adviseren omdat zij de cliënten kunnen adviseren in het gebruik van technologie. Wanneer zet je het in, wat is het voor- en nadeel, waarom zou je technologie gebruiken? Ook professionals vinden het soms moeilijk om veranderingen en vaste werkstructuren aan te passen. Dit kost immers energie. Daarbij: de tijd die een professional heeft bij een cliënt is vaak krap. Hoe ga je dan toch de kwaliteit en kwantiteit verhogen zodat de cliënt een groter gevoel van welbevinden heeft? En geeft technologie een groter welbevinden? Er zijn veel vragen waaraan we tijdens de presentatie aandacht geven. Wij hopen met deze technokoffer vanuit een onafhankelijke rol te adviseren, kennis over te dragen en deuren te openen voor mogelijkheden die technologie kan bieden. In de toekomst gaat de zorg veranderen, dat weten we zeker want het is nooit anders geweest. De arbeidsmarkt speelt hierin ook een grote rol. Mogelijk helpen technologische hulpmiddelen ons hierbij."

 

Onderzoek

Studenten van Fontys fysiotherapie gaan een deelonderzoek doen naar de presentaties met vragen als 'sluit de presentatie voldoende aan bij de verwachting' en 'verandert de mindset van de deelnemers over technologie na de presentatie.' Wordt vervolgd.

 

 


ga terug