Tips & adviezenMenu 
Tips & adviezen

Alzheimer Nederland heeft veel contact met mensen met dementie en hun mantelzorger. Uit de vele gesprekken en contacten is een overzicht gemaakt dat iedereen die met dementie in aanraking komt zal herkennen. Lees de hartenkreten en kijk of er herkenbare uitspraken voor u in staan.

 

Mijn tijd is kostbaar

Ik heb dementie. Dit is een ernstige ziekte. Een persoon met dementie heeft een verkorte levensduur. U begrijpt, mijn tijd is kostbaar.

 

Ik lijk kerngezond

Dementie zie je niet. Het zit van binnen. Dementie is meer dan vergeetachtigheid. Ik lijk kerngezond. Dat is misleidend. Hij/zij heeft niets. Het valt wel mee. Zo denkt men vaak. Het is goed bedoeld, maar ook pijnlijk.

 

Ik wil praten over mijn ziekte

Ik wil over de ziekte praten, ik stop het niet weg. Vraag aan mij hoe het voelt, wat ik ervaar. Ik wil vertellen wat ik moeilijk vind, zo goed als ik kan. Zo nodig zet ik het op papier, want het lukt mij niet altijd om het goed te zeggen.

 

Blijf mij aanspreken

Behandel mij normaal, vraag of ik het heb begrepen. Overleg met mij, laat mij in mijn waarde. Praat niet over mijn hoofd heen. Ik hoor nog steeds goed. Vraag mij niet naar gisteren, want dat weet ik niet meer. Stel één vraag tegelijk, het wordt al snel te veel in mijn hoofd.

 

Emoties

Dementie gaat gepaard met veel emoties. Dat komt ook omdat ik mijn niet altijd goed kan uiten. Ik kan boos, stil, verdrietig of opstandig zijn. Dat is niet altijd persoonlijk bedoeld. Ik voel mij vaak onmachtig.

 

Onzeker

Ik ben heel gevoelig voor sfeer en veranderingen. Dat kan mij onzeker maken. Dat wil ik liever verbergen. Maar soms zeg ik het, zonder omwegen. Dat komt door de ziekte, ik ben veranderd hierdoor. Vergeef mij mijn directheid of irritatie.

 

Misschien herken ik u niet

Een bekend gezicht is belangrijk. Dat is voor mij een houvast. Dat is veilig. Ik weet mogelijk niet meer wie u bent, ook al ken ik u al heel lang. Zeg wie u bent en hoe wij elkaar kennen.

 

Ik wil blijven meedoen

Ik probeer actief te blijven. Onder de mensen te komen. Maar het voelt allemaal minder veilig. Helpt u mij? Bijvoorbeeld: breng mij thuis als ik de weg niet meer weet. Een vriendelijk woord is het halve werk.

Laat mij meedoen met de clubactiviteiten. En mag ik foutjes maken? Staat u mij die vooral toe. Dan voel ik mij als persoon, als mens, erkend en gekend.

 

Waarom ik naar een zorgboederij, soos of dagbehandeling ga

Heb begrip voor mijn partner, en de keuzes die wij maken. Hij/zij stopt mij niet weg in een zorgboederij of dagbehandeling het is voor ons beiden goed. U wilt toch ook een zinvolle dagbesteding? Tijd voor u zelf, tijd om op adem te komen? Ook wij willen dat, en dat ziet er gewoon anders uit dan u gewend bent.

 

Geef onze hartenkreten door

Geef deze aandachtspunten door aan mensen die u spreekt en die mij ook kennen. Dat stel ik heel erg op prijs.

 

Voor meer informatie over dementie kunt u terecht op www.alzheimer-nederland.nl  voor vragen bel de Alzheimertelefoon 0800 5099 (dag en nacht bereikbaar).